Γιατί εξαερισμός;

leaf

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ;

 

 

 

Περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μέσα σε κτίρια (+70% της ζωής μας). Εκτός από τον χρόνο για ξεκούραση, ύπνο και άλλες δουλείες νοικοκυριού, πολύ περισσότερο χρόνο περνούμε μέσα σε κτίρια για λόγους εργασίας, διασκέδασης και άλλες ασχολίες όπως γυμναστική και φαγητό. Η καλή ποιότητα του αέρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο επηρεάζει θετικά τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα του. Αντίθετα η κακή ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος επηρεάζει όχι μόνο την διάθεση και την υγειά των χρηστών του χώρου αλλά και την αποτελεσματικότητά τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

 

Ένα επαρκές σύστημα εξαερισμού, ανάλογο με τις ανάγκες του κτιρίου και του χώρου, απομακρύνει τα αέρια, η συσσωρεύσει των οποίων προκαλούν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον χώρο αυτόν. Προφανώς θα πρέπει να απομακρύνονται επαρκώς τοξικά αέρια που μπορεί να παράγονται μέσα σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χημικών ουσιών, δεν θα πρέπει όμως να υποτιμηθεί και η συγκέντρωση σε μεγάλο βαθμό του διοξειδίου του άνθρακα κυρίως σε πολυπληθείς εσωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με έντονη κινητικότητα (γρήγορο μεταβολισμό) όπως γραφεία, γυμναστήρια, cinema, εστιατόρια, πολυκαταστήματα κ.α. Αν το διοξείδιο του άνθρακα υπερβεί κατά πολύ το ποσοστό του σε όγκο (0.03%) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αέρια (οξυγόνο, άζωτο κ.α.) σε  έναν χώρο, μπορεί να προκαλέσει:

 

 

 

Ποσοστό του CO2 στον αέρα

Πρόβλημα

 

1-2%

 

Διαρκούς έκθεσης προκαλεί πονοκέφαλους και σε μερικές περιπτώσεις δύσπνοια.

 

3%

Οξείς πονοκέφαλους

 

5%

 

 

Ψυχική κατάπτωση

6%

 

Αδυναμία όρασης

10%

Λιποθυμιά

 

 

 

 

 

 

 

Ένα μικρό ποσοστό CO2 μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στην εργασία. Ο καλός εξαερισμός αυξάνει την διάθεση, την παραγωγικότητα, τα χαμόγελα.