Φίλτρα αέρα και αλλεργίες

Φίλτρα αέρα και αλλεργίες

Κατά τη διάρκεια της Άνοιξης ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων υποφέρει λόγω της κατά τα άλλα όμορφης διαδικασίας της ανθοφορίας. Η αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών λόγω της αυξημένης ύπαρξης αιωρούμενων σωματιδίων, γύρης, επιβαρύνουν τον αέρα και κατά συνέπεια τα όργανα του οργανισμού μας με τα οποία έρχεται σε επαφή. Μύτη, μάτια, στόμα, δέρμα, αυτιά. Είναι προφανές ότι επηρεάζονται περισσότερο οι αεραγωγοί του σώματος, η μύτη και το στόμα καθώς από εκεί τα σωματίδια της γύρης εισχωρούν βαθύτερα και αγκιστρώνονται.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης από συγκέντρωση ΝΟx, SO μειώνεται η κινητικότητα των τριχιδίων της μύτης τα οποία μαζί με τις εκκρίσεις του βλεννογόνου είναι η ασπίδα εναέριων σωματιδίων μεγαλύτερων των 10μm.

Επίσης η αυξημένη ζήτηση οξυγόνου λόγω άγχους, αναγκάζει τον οργανισμό μας, ακούσια, να αναπνέει από το στόμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πνεύμονες καθώς υποδέχονται αφιλτράριστο τον περιβαλλοντικό αέρα.

Τα 10μm όμως είναι ένα ενδεικτικό μέγεθος. Αναφορικά με τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των σπερματόφυτων, τους γυρεόκοκκους, το μέγεθός τους (όπως και το χρώμα τους) ποικίλει ανάλογα με το είδος τους από 2,5μm μέχρι 250μm.

 

Ενδεικτικά:

Είδος

Κοινή ονομασία

Μέγεθος γυρεόκοκκου (μm)

Pinus Peuce

Πεύκο

90,8

Cupressus sempervirens

Κυπαρίσσι

26,9

Castanea sativa

Καστανιά

14,9

Quercus coccifera

Πουρνάρι

22,8

Spartium junceum

Σπάρτο

28,8

Salix alba

Ιτιά

20,0

Arbutus unebo

Κουμαριά

53,9

Olea europaea

Ελιά

21,25

Hedera helix

Κισσός

35,6

 

 

Οποιοδήποτε σωματίδιο διαπεράσει τις πρώτες άμυνες του οργανισμού μας οι οποίες το σταματούν μηχανικά εγκλωβίζοντάς το, λογίζεται σαν ξένο σώμα και αντιμετωπίζεται ανάλογα με διάφορες αντιδράσεις του σώματος. Οι αντιδράσεις αυτές είναι, φτέρνισμα, βήχας εκκρίσεις βλέννας από την μύτη και το στόμα, δακρύων από τα μάτια και κνησμός.

Γύρη με μεγάλους κόκκους όπως του πεύκου, λόγω βάρους, παραμένουν στην κοντινή περιοχή του φυτού. Μικρότεροι κόκκοι όμως, όπως της ελιάς, μπορούν μέσω του αέρα να μεταφερθούν σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τους αλλεργικούς σε αυτήν έστω και αν έχουν επιλέξει να κατοικούν σε αμιγώς αστικές περιοχές.

Κατά συνέπεια, άνθρωποι με σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα επιλέγουν το εσωτερικό του χώρου διαμονής τους να έχει όσο το δυνατό μικρότερες συγκεντρώσεις από παρόμοια αλλεργιογόνα σωματίδια, ελέγχοντας την ποιότητα αέρα που εισέρχεται στον χώρο μέσω τεχνικού αερισμού.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον αέρα εισαγωγής να διέρχεται μέσω φίλτρων αέρα και να εξέρχεται ελεύθερα μέσω χαραμάδων ή να απορροφάται με την μηχανική βοήθεια εξαεριστήρα από περσίδες τοποθετημένες σε μελετημένα σημεία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για καλύτερα αποτελέσματα στην καθαριότητα του αέρα θα πρέπει να αποκλείσουμε την εισαγωγή σωματιδίων μέσω των αναπόφευκτων χαραμάδων που υπάρχουν σε ένα κτήριο (πόρτες, παράθυρα, καμινάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της ροής του αέρα. Περισσότερος αέρας να εισέρχεται στον χώρο μέσω των φίλτρων αέρα παρά να εξέρχεται. Αυτό δημιουργεί μια ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση (θετική πίεση) στον εσωτερικό, μην αφήνοντας χώρο σε αφιλτράριστο αέρα να εισέλθει από τα προαναφερθέντα ανοίγματα.

 

Σχετικά με τα φίλτρα αέρα, το νέο ISO16890 καθιερώθηκε για να μπορέσουμε να έχουμε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς σχετικά με την ικανότητα συγκράτησης των φίλτρων αέρα, σε συνάρτηση με τα δεδομένα ρίπων που συλλέγονται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν την δυνατότητα να δημοσιοποιούν την συγκέντρωση αέριων ρίπων αλλά και γύρης από διάφορα φυτά μάλιστα. Έτσι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβέστερα την συγκέντρωση των ρίπων μιας περιοχής με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε ασφαλή επιλογή στην κατηγορία των φίλτρων που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να απαλλαχτούμε από τους συγκεκριμένου τοπικούς ρίπους.

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι γυρεόκοκκοι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 2μm (microns) μπορούν να εγκλωβιστούν από φίλτρα αέρα με διάφορες αποδόσεις. Για παράδειγμα, το ISO 16890 ePM1080%μας δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος φίλτρου αέρα μπορεί να συγκρατήσει σωματίδια μεγέθους 10μm με 80% επιτυχία. Στις ίνες ενός τέτοιου φίλτρου (σακόφιλτρο) μπορεί να εγκλωβιστεί η πλειονότητα των κόκκων γύρης, όπως είναι η γύρη του πεύκου. Υπάρχει όμως ακόμα ποσοστό γυρεόκοκκων τα οποία είναι μικρότερα των 10μm και όπως αναφέρθηκε στην αρχή τα τριχίδια της μύτης δεν μπορούν να συγκρατήσουν σωματίδια μικρότερα από αυτό το μέγεθος. Επομένως μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων σωματιδίων μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε φίλτρα αέρα με καλύτερη αποτελεσματικότητα σε μικρότερες κοκκομετρίες. Σταθερά σακόφιλτρα έχουν ISOePM150%, ePM170% ακόμα και ePM185%. Που σημαίνει ότι μπορούν να συγκρατήσουν σωματίδια μεγέθους 1μm, μικρότερα από γύρη, με 50%, 70% και 85% επιτυχία αντίστοιχα. Αυτά τα φίλτρα είναι απλά, συμβατικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε πολλές φιλτρομονάδες με ποικιλία εφαρμογών.

Ο καθαρός αέρας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι καθημερινή ανάγκη.                                                                                                                

 Πηγές 

         ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ – ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ Περιγραφή και ταξινόμηση γυρεοκόκκων δασικών ειδών της Ελλάδας Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΤΑΝΤΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011

http://ikee.lib.auth.gr/record/127270/files/GRI-2011-7288.pdf