Θάλαμοι Αρνητικής Πίεσης Κορωνοϊού

 

Θάλαμοι Αρνητικής Πίεσης Κορωνοϊού

 

Η νοσηλεία των νοσούντων από τον κορωνοϊό επιβάλλει την χρήση θαλάμων αρνητικής πίεσης από τα νοσοκομεία παγκοσμίως. Η λειτουργία τους όμως δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή.   

 

Ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους των νοσοκομείων επιβάλλεται να φιλτράρεται από απόλυτα φίλτρα τύπου ΗΕΡΑ τα οποία έχουν την δυνατότητα συγκράτησης κατά 99.995% των βακτηριδίων. Τα βακτηρίδια όμως είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από τους ιούς με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση των απόλυτων φίλτρων για το μικρό τους μέγεθος (50%-60%).

 

Ο τρόπος του περιορισμού των ιών και γενικότερα των αερόβιων οργανισμών, είναι ο έλεγχος του ρευστού μέσου διακίνησης τους που δεν είναι άλλος από τον αέρα. Η κίνηση και η πορεία του αέρα σε διαφορετικά σημεία του χώρου ελέγχεται με την αυξομείωση της πίεσης. Αν υπάρξει σε κάποιο σημείο του χώρου χαμηλότερη πίεση (λιγότερος αέρας) τότε μάζα του αέρα από τον υπολείπω χώρο κινείται προς αυτό το σημείο για να καλύψει το κενό, με την ίδια αρχή που ακολουθείται στα συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Σε έναν θάλαμο νοσοκομείου όπου ένας ασθενής νοσεί εξαιτίας ενός αερόβιου μικροβίου, σε καμία περίπτωση ο αέρας από τον θάλαμο δεν επιτρέπεται να διαχυθεί στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους μολύνοντας τους είδη επιβαρημένους στην υγεία τους ασθενείς. Ο θάλαμος θα πρέπει να αποτελεί ένα απομονωμένο, αεροστεγές και αυτόνομο σύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της ποσότητας του αέρα που εισρέει σε σχέση με αυτόν που αποβάλλεται από το εσωτερικό του θαλάμου. Αποβάλλοντας περισσότερο αέρα από αυτόν που εισέρχεται με την μηχανική βοήθεια εξαεριστήρων, επιτυγχάνεται να υπάρχει λιγότερος αέρας στο εσωτερικό από το εξωτερικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον του θαλάμου, με αποτέλεσμα από τον θάλαμο να μην βγαίνει ποτέ αέρας ούτε από μικρές χαραμάδες της δομής του. Ο αέρας που αποβάλλεται από τον θάλαμο διοχετεύεται σε ανεξάρτητο αεραγωγό ο οποίος δεν συνδέεται με το υπόλοιπο σύστημα αερισμού του κτιρίου και αναλόγως με την περίπτωση, καταλήγει στο εξωτερικό περιβάλλον ή σε κλειστές συσκευές συμπιεσμένου αέρα (φιάλες).

Και στην εισαγωγή και στην εξαγωγή του αέρα χρησιμοποιούνται απόλυτα φίλτρα για τον περιορισμό των σωματιδίων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν παθογόνους οργανισμούς. Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν συνήθως έναν προθάλαμο από όπου εισέρχεται το προσωπικό του νοσοκομείου για να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο για την επαφή με τον ασθενή.